Een van de belangrijkste aspecten voor succes op Pinterest is om op de hoogte te zijn van de nieuwste trends en hier met jouw content op in te spelen. Daarom heb ik speciaal voor jou de belangrijkste Pinterest trends voor het jaar 2021 samengevat.

Waarom is het belangrijk om Pinterest trends toe te passen?

Pinterest is een visuele zoekmachine (met een aantal social media functies). Dit betekent dat mensen gericht op zoek gaan naar content.

Voor jou als ondernemer betekent dit, dat jij je moet verdiepen in wat er in het hoofd van jouw doelgroep speelt. Zo zorg je ervoor dat jouw pins meer mensen bereiken en jouw merk op Pinterest groeit. Trends zijn dus best belangrijk.

De interesses van jouw doelgroep veranderen continu en ze houden zich op de verschillende tijden van het jaar bezig met veel diverse dingen.

Daarom kan het tricky zijn om écht een kijk in het hoofd van jouw doelgroep te kunnen krijgen. Natuurlijk kan je een uitgebreid doelgroep-onderzoek doen en hiermee een duidelijk beeld krijgen van wat jouw doelgroep bezig houdt.

But let’s be honest; daar hebben de meesten van ons niet de tijd voor. Gelukkig hebben we de geweldige medewerkers van Pinterest!

Ieder jaar duikt een groep onderzoekers in talloze gegevens en stellen ze een rapport op waarin de belangrijkste trends zijn samengevat. En dit doen ze goed: 8 van de 10 trends die ze voorspellen komen namelijk daadwerkelijk uit.

Ook voor 2021 heeft dit team weer een uitgebreid verslag samengesteld.

Dit zijn ze: De Pinterest trends voor 2021

Omdat ik het je zo makkelijk mogelijk wil maken, heb ik de belangrijkste trends uit dit rapport per branche samengevat:

  • Beauty
  • Fashion
  • Reizen
  • Food
  • Interieur
  • Welzijn
  • Ouderschap
  • Hobby’s en interesses
  • Ondernemerschap
  • Bruiloft & Events

Laten we meteen in de wereld van de Pinterest trends 2021 duiken!

Op de foto staat een jonge vrouw voor de spiegel. Ze heeft een handdoek om haar haar. Ze kijkt in de spiegel en doet lippenbalsem op haar lippen met haar vingers. Ze draagt een shirt met bloemenpatroon. Rondom de spiegel hanger er kleine lampjes.
Photo credits: Kevin Laminto

Beauty Pinterest trends 2021

Beauty; een onwijs grote branche op Pinterest. Voor schoonheidsspecialistes, makeup artists, kappers, producenten van beauty producten en iedereen die met beauty werkt liggen hier talloze kansen in 2021.

Laten we de belangrijkste Pinterest beauty trends voor 2021 eens gaan bekijken:

1. Skinimalism

Wat een speelse term – skinimalism. Waar in het verleden lagen en lagen met makeup populair waren, is het in 2021 belangrijk, om jouw natuurlijke schoonheid te betonen met een simpele huidroutine.

2. Schattig en kleurrijk

In 2021 verwelkomen Pinterest gebruikers veel kleur en vreugde in hun leven. Gekleurde crop tops, baggy jeans en make-up geïnspireerd door emoji’s gaat dit jaar de tijdlijnen van Pinterest opvrolijken.

3. Minder tijd voor hair care

Het vlechten van haar kan veel tijd in de badkamer besparen. In 2021 is het vinden van vlecht-technieken die het haar beschermen en tegelijkertijd mooi eruit zien een grote trend voor de haarbranche.

4. Step up your brow game

Het tekenen of inkleuren van wenkbrauwen is al jaren een grote trend, maar in 2021 gaan Pinterest gebruikers een stapje verder. Er gaat namelijk geëxperimenteerd worden met de meest unieke kleuren en vormen. Deze trend belooft veel spannende en kleurrijke pins. Ik ben benieuwd!

Op de foto staat een jonge vrouw met een jeansjasje en een korte rok. In haar hand houdt ze een kleine tas met een gestructureerd patroon. Ze heeft 3 armbandjes om haar arm en een grote ring. Ze leunt tegen een brug aan.
Photo credits: Zeny Rosalina

Fashion Pinterest trends 2021

Kledingdesigners, fashionista’s en influencers opgelet: in 2021 wordt de wereld op zijn kop gezet! Je kan het komende jaar supertoffe modetrends verwachten en hier op een unieke wijze op inspelen.

Laat je inspireren door deze 3 Pinterest Fashion trends in 2021:

5. Athflow

Dit is nou een trend waar ik volledig achter kan staan. Mooie Athleisure kleding gecombineerd met elegantie – zo omschrijft Pinterest zelf athflow. Losse broeken, eenvoudige jumpsuits en oversized kleding gaat de standaard sportkleding vervangen. De ideale kleding om op de bank neer te ploffen, maar ook om tijdens het (thuis)werken te dragen of tijdens de dagelijkse yoga sessie. Count me in!

6. Cocooning

Na het afgelopen jaar is het misschien zo gek niet dat cocooning kleding dit jaar helemaal in gaat zijn. Door het massale thuisblijven hebben veel Pinterest gebruikers hun liefde voor kleding die comfortabel en cozy zit gevonden. Hierdoor gaan Pinterest gebruikers meer zoeken op coccoon-truien, fluffy sloffen en lekker warme outfits. Heer-lijk!

7. Diy

Het lijkt wel alsof we allemaal steeds bewuster worden van onze omgeving – maar ook onze eigen identiteit. Dit is ook weer terug te zien in deze 2021 Pinterest trend. Pinterest gebruikers gaan namelijk massaal hun (secondhand) kleding personaliseren. Broeken beschilderen, sweaters personaliseren en eigen tote bags maken – het gaat in 2021 allemaal gebeuren.

Op de foto staat een kaart met daarop een camera, een potloodje, reisboeken en een handtas.
Photo credit: Annie Spratt

Reizen trends 2021

Poeh, de reisbranche heeft het het afgelopen jaar flink te verduren gehad, samen met een aantal andere branches. Corona heeft een streep door talloze reisplannen getrokken. Ondanks dat, speelt het thema reizen nog steeds in het hoofd van vele Pinterest gebruikers.

Dat bewijzen deze trends:

8. Autoreizen en alles wat je maar in de auto kan bedenken

Een van de weinige veilige manieren van reizen in 2021 is met de auto. Geen contact met anderen en onwijs veel vrijheid. Heerlijk, zo’n roadtrip. Riny en ik hadden het er zelf ook over om dit jaar mijn ouders in Noorwegen op te zoeken met de auto. Die heb ik sinds Kerst 2019 al niet gezien. Dan maar met de auto op pad. 😉

Maar niet alleen reizen gaan we in 2021 met de auto doen. We gaan ook date nights in de auto organiseren, met onze honden op pad in de auto en zelfs man caves maken van auto’s. Deze trend biedt voldoende inspiratie dus voor reisbloggers en overige bedrijven in de reisbranche!

9. Wegdromen naar jouw droomvakantie

We mogen niet ver weg reizen. Balen, maar dat betekent niet dat we niet van reizen ver weg mogen dromen. Dat bewijst deze trend. In 2021 gaan Pinterest gebruikers flink sparen voor een grootse post-Corona vakantie. Groot gelijk! De lange periode thuis biedt voldoende ruimte om op Pinterest talloze inspiratieborden voor de volgende trip aan te maken.

Als je een reisblog hebt, kan jij je doelgroep dus gaan inspireren met de mooiste reisfoto’s, vakantieverblijven en informatieve blogs. Laten we met zijn allen even dromen.

10. Back to nature

Een andere trend die uit deze bijzondere tijd voortkomt, is de behoefte om terug tot de natuur te keren. Pinterest gebruikers zoeken massaal op mooie verblijven in de natuur. Een plek om vakantie te vieren en te werken tegelijkertijd. Ideaal!

Op de foto staat een appeltaart, een bord met een appel erop en liggen er naast het bord een paar vorken.
Photo credits: Brooke Lark

Food Pinterest trends 2021

De foodbranche heeft het altijd al supergoed op Pinterest gedaan, maar in het afgelopen jaar desto beter! Immers moesten we allemaal thuiskok spelen en de meest culinaire hoogstandjes voor elkaar krijgen.

Dat we nu toe zijn aan het volgende niveau m.b.t. koken, laten deze trends wel zien:

11. Lekker pittig

Na mijn mening houdt de gemiddelde Nederlander sowieso al van een beetje pittig eten, dus deze trend sluit hier mooi op aan. Pinterest gebruikers willen meer spice aan hun eten toevoegen en gaan in 2021 experimenteren met de meest exotische kruiden.

Gerechten zoals pittige enchiladas, een heerlijke spicy kip pasta of hete honing zijn allemaal termen waar Pinterest veel groei ziet in de zoekvolumes.

12. De mooiste borrelplanken

Jaaa, deze trend vind ik zo geweldig: charcuterie. Mooi opgemaakte borrelplanken. Op het internet vind je talloze video’s over hoe je zo’n plank kan decoreren en ik kan hier serieus uren naar blijven kijken. Zó rustgevend. Maar ook zelf heb ik al een paar keer geprobeerd om dit te maken. Echt leuk om te doen!

En ik ben niet de enige die dit vindt. Ook Pinterest ziet een forse toename in het aantal zoekopdrachten naar charcuterie. Voor foodmerken en foodblogs biedt dit zulke toffe, creatieve kansen. Ga hier zeker eens mee inspireren in 2021!

13. Restaurant aan huis

Nederland heeft echt een ‘uit eten’-cultuur. Dit heb ik 9 jaar geleden, toen ik naar NL verhuisde voor het eerst pas gemerkt. Nu dat dit regelmatig streng beperkt wordt door de overheid, moeten we iets anders verzinnen. Dat wordt DIY dus.

Deze trend laat zien dat Pinterest gebruikers dit jaar massaal op tips voor culinaire hoogstandjes gaan zoeken. Geef de thuiskok dus handige tips, hoe ze de ‘uit eten’-ervaring zelf vanuit huis kunnen creëren.

Op de foto staat een woonkamer met een open keuken. In de voorgrond staat een grote leren bank met daarop 4 kussens en een deken. Naast de bank staan aan beide zijden een aantal planten.
Photo credits: Kara Eads

Interieur trends 2021

De trends voor de interieur branche mogen in dit reeks natuurlijk niet ontbreken. Interieur doet het op Pinterest ontzettend goed en daarom is Pinterest een onmisbare marketing tool voor interieur brands.

Hieronder vind je een overzicht van de leukste Pinterest trends binnen de interieur branche:

14. Neon is hot

Toen mijn (toen destijds 14-jarig) broertje een paar jaar geleden heel zijn kamer met neon-lichtjes ging behangen, lachte ik hem keihard uit. Maar blijkbaar is dit toch een dingetje van Generation Z, want in 2021 gaat neon hot hot hot zijn.

(Jonge?) Pinterest gebruikers zoeken massaal op termen zoals neon room, spiegels met LED verlichting en neon borden. Hier liggen dus leuke kansen voor interieur merken.

15. Open keukenkasten

Waar we in het verleden alles zo strak en clean mogelijk wilden opbergen achter gesloten deuren, laten we anno 2021 meer onze persoonlijkheid zien door middel van open keukenkasten.

Dat gave servies in verschillende kleuren, het uniek figuurtje van de kringloper en de mooie vaas van oma worden dit jaar op de meest unieke wijze in de keuken tentoongesteld. Laat je hier inspireren door de diverse zoektermen binnen deze trend.

16. Japandi

Combineer de Japanse met de Skandinavische stijl en je krijgt ‘Japandi‘. Een combinatie van strakke lijnen, neutrale kleuren en rustgevende woonelementen gaan de interieur branche in 2021 beïnvloeden.

Houten design, aardse kleuren en minimalisme staan binnen deze trend centraal. Ook dit biedt weer unieke kansen voor interieur stylisten, meubelmerken en interieur influencers.

17. Cloffice

Als interieur newbie moest ik dus even opzoeken wat een cloffice betekent. Cloffice staat voor een kantoortje in een kledingkast. Closet + office = cloffice. Logisch dat dit in 2021 een grote trend gaat worden, aangezien we het afgelopen jaar massaal vanuit thuis hebben gewerkt.

Ik heb het geluk dat we veel slaapkamers hebben en ik hierdoor mijn eigen kantoor heb, maar ik kan mij voorstellen dat je in een klein appartementje niet heel de tijd tegen jouw thuiskantoor aan wil kijken. Zodoende nodigt de Cloffice-trend interieur merken uit om mensen te inspireren om het beste van de thuiswerk-situatie te maken. Inspireer jouw doelgroep dus met mooie cloffices, thuisbibliotheken en unieke room dividers. Help ze, om privé en werk op een mooie manier gescheiden te houden binnen de eigen vier muren.

Op de foto zit een vrouw op haar bed. Ze heeft lang, donker haar en strekt haar armen uit naar het plafond. Het lijkt alsof ze net wakker is en vol positiviteit de dag opstart. De omgeving is licht en rustig.
Photo credits: Bruce Mars

Welzijn trends 2021

Met mijn blog HiSensitives blog ik regelmatig over welzijn. Zodoende vind ik het super interessant, om te zien wat er binnen deze branche in 2021 op Pinterest trends gaan worden.

Hieronder een samenwatten van de belangrijkste Pinterest trends voor de branche welzijn:

18. Moderne spiritualiteit

Yessss voor deze trend. De spirit junkie in mij wordt helemaal enthousiast ervan, dat in 2021 steeds meer mensen hun spirituele kant gaan verkennen. Hieruit volgt een hele grote trend: Manifesteren.

Voor degenen van jullie die hier nog niet mee bekend zijn: Manifesteren draait om het visualiseren van jouw dromen en hoe het zou voelen om deze te bereiken. Met deze energie ga je vervolgens aan de slag om jouw dromen te realiseren.

Naast manifesteren gaan Pinterest gebruikers ook massaal op edelstenen met natuurlijke krachten, astrologie en visualiseren zoeken. Time to make the magic happen!

19. Een goede nachtrust

Velen zijn zich steeds meer bewust van het belang van een goede nachtrust. Dat blijkt ook uit deze trend. Pinners gaan massaal op zoek naar manieren, om hun nachtrust naar het volgende niveau te tillen.

Aromatherapie, slaap yoga oefeningen en affirmaties voor ‘s avonds worden in 2021 massaal bekeken. Dit biedt veel mooie kansen voor zowel de gezondheidsbranche als ook de interieur branche. Zorg ervoor dat je jouw doelgroep inspireert om hemels te slapen!

20. Badrituelen

Alleen maar water in het bad laten lopen en er vervolgens in gaan liggen? Dat is zó 2020. In 2021 maken Pinterest gebruikers een heel ritueel van hun momentje in het heerlijk warme water.

Zodoende zoeken pinners in 2021 massaal op spirituele badrituelen, volle maan badrituelen en badthee recepten. Alles om weer helemaal tot rust te komen! Dit biedt grote kansen voor zowel de beauty branche als ook bloggers binnen spiritualiteit, lifestyle en welzijn.

Op de foto staat een vader die zijn peuter vasthoudt. Op de achtergrond is er strand te zien.
Photo credits: Kelli McClintock

Ouderschap trends

Op Pinterest vind je talloze bloggers over het ouderschap. Immers gebruiken veel ouders Pinterest om tips over het ouderschap te vinden. Ook binnen deze branche zijn er in 2021 interessante trends te vinden:

21. Unieke huisdieren

Anno 2021 willen kinderen zich onderscheiden door middel van onder andere unieke huisdieren. Tips voor het houden van kikkers, slakken en schildpadden worden steeds vaker opgezocht.

22. Alles rondom moeder Aarde

De nieuwe generaties zijn veel bewuster van het belang van een goed milieu. Dit is ook terug te zien in deze trend. Dit jaar wordt plezier op een unieke manier met educatie gecombineerd.

Zodoende zoeken Pinterest gebruikers in toenemende hoeveelheid pins over kunst en educatie, buiten educatie, speelgoed gemaakt van karton en overige mooie milieu-initiatieven. Hier kan jij als blogger over het ouderschap dus mooi op inspelen en jouw doelgroep inspireren.

23. Thuisscholen met liefde

Thuisscholen is voor ouders in 2020 en ook dit jaar een harde realiteit geworden. Dit biedt echter ook kansen, om jouw kind mee te geven, wat écht belangrijk is in het leven. Deze trend laat dit duidelijk merken.

Ouders zoeken namelijk massaal op verhalen met wijze lessen, mindmap ideeën voor kinderen en mindfulness activiteiten voor kinderen. Een onwijs mooie trend, die er op lange termijn voor gaat zorgen dat onze wereld een betere plek wordt.

Op de foto staat een orchidee met daarnaast een A4 met daarop een orchidee geschilderd in waterkleur. Naast het A4-tje ligt er een pallette met waterkleuren en wat pensels.

Hobby’s en interesses

Een gigantische niche op Pinterest is natuurlijk de hobby- en interesses niche! Talloze tutorials, diy blogs en toffe vlogs worden met hobbyisten gedeeld, zodat ze thuis zelf de mooiste creaties kunnen maken.

In 2021 zijn er binnen deze branche de volgende trends relevant:

24. Handwerk

Pinterest gebruikers gaan massaal op zoek naar DIY onderwerpen zoals glass snijden, haken, borduren en werken met leer. Dit biedt onwijs leuke kansen voor bedrijven die zich op handwerk richten. Heb jij een handwerkmerk? Dan moet je zeker eens Handwerkmarkt uitchecken. Nicole – een van mijn voormalige klanten – heeft dit platform opgericht en het is een onwijs tof platform om jouw creaties te laten zien. Zeker het bekijken waard.

25. Culturele kunst

We zijn momenteel niet in staat om ter plekke cultuur te absorberen, dus brengen we de cultuur naar huis. Het maken van culturele kunst gaat onze harten in 2021 veroveren. Onderwerpen zoals Egyptische architectuur, Perzische kalligrafie en Ierse quiltpatronen gaan het komende jaar vaker opgezocht worden op Pinterest.

26. Design voor mobiele telefoons

Nu dat we onze telefoons steeds vaker gebruiken, vinden we het belangrijk om aandacht te besteden aan het design van ons apparaat. Zodoende wordt er in toenemende hoeveelheid gezocht op wallpapers voor onze achtergrondschermen en covers voor apps en playlists. Een toffe trend voor graphic designers om in de gaten te houden!

27. Ergens moet je beginnen

Het komende jaar gaan Pinterest-gebruikers aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden. Hierdoor gaan ze onder andere zoeken op tutorials voor beginners over skateboarden, resin art en kaarsen maken. Speel met jouw bedrijf hierop in en maak binnen jouw niche tutorials voor beginners.

Op de foto staat een vrouw en ze houdt een mok in haar handen. Op de mok staat 'Like a boss'.
Photo credits: Brooke Lark

Ondernemerschap

Ook voor B2B-brands liggen er steeds meer kansen op Pinterest. Hieronder een overzicht van een trend die voor ondernemers relevant is:

28. Aan de slag met een eigen bedrijf

Startende ondernemers gebruiken Pinterest in toenemende mate om inspiratie voor hun bedrijf op te doen. Inspireer potentiële nieuwe klanten door het delen van kennis over jouw branche.

Het komende jaar gaan Pinterest-gebruikers met ondernemersambities in grote mate zoeken op termen zoals branding voor bedrijven, het opstarten van een podcast, ondernemersmotivatie en bedrijfsideeën voor kleine bedrijven.

Op de foto staat een tafel met daarop een tafelkleed uit stof. De tafel is gedekt met bestek en glazen en in het midden staan bloemenvasen.
Photo credits: Photos by Lanty

Bruiloft & Event Pinterest trends 2021

Trends voor deze branche mogen in deze samenvatting natuurlijk niet ontbreken. De bruiloft- en evenementenbranche heeft het het afgelopen jaar flink te verduren gehad vanwege Corona.

Ondanks dat, zijn pinners actief op zoek naar inspiratie voor het vieren van belangrijke momenten. Laten we de trends eens gaan bekijken:

29. Kleinschalige bruiloften

Liefde gaat nooit gestopt worden, ook niet door Corona. Bruidsstellen zijn daarom massaal op zoek naar inspiratie voor kleine bruiloften in de achtertuin, ideeën voor trouwen op het stadhuis en kleine bruiloftstaarten. Inspireer jouw doelgroep door handige tips voor trouwen in deze tijd te delen.

30. Vier de kleine momenten

Alleen maar jaarjubileums vieren? Dat is toch saai! Pinners gaan in 2021 ook de kleine momenten van het leven koesteren, door maandelijkse relatiemijlpalen te vieren door middel van een romantisch berichtje voor hun geliefde, unieke filmavonden thuis te plannen en kleinschalige thema avonden te organiseren.

Op welke Pinterest trends ga jij inspelen?

Dat waren ze: De top 30 Pinterest trends voor 2021. Ik ben onwijs benieuwd, hoe jij met jouw content dit jaar op deze trends in gaat spelen. Deel het graag met mij in de comments!

Alles over organisch groeien op Pinterest leren?

Wil je graag alles leren over hoe je Pinterest zakelijk in kan zetten voor jouw bedrijf? In mijn online Pinterest cursus leer ik je stapsgewijze hoe je Pinterest organisch zo effectief mogelijk kan toepassen voor jouw business.

Met mijn tips ga je meer verkeer naar jouw website, meer naamsbekendheid en meer omzet realiseren. Ik laat je de technieken zien, waarmee ik nu maandelijks zo’n 500.000 mensen op Pinterest bereik met mijn online merk HiSensitives. Ook jij kan dit voor elkaar krijgen.

De stappen die je op Pinterest zet, hebben langdurig effect op jouw online zichtbaarheid. Meer hierover weten? Hier vind je meer informatie over mijn Pinterest cursus.

Meteen beginnen? Download hier alvast mijn gratis e-boek Zó bouw je een stabiele basis voor Pinterest