In deze tijden kan het soms moeilijk zijn, om positief te blijven. Continu gebeuren er om ons heen dingen, die ons energie kosten en voor een lagere vibratie zorgen. In deze blog geef ik je 7 tips, om in moeilijke tijden positief te blijven.

Hoe ga je om met moeilijke tijden?

Waarschijnlijk denk je, dat dit zo’n ‘krop je emoties op en ga door met je leven’-blog is. Al te vaak krijgen we van mindset goeroes te horen hoe belangrijk een positieve mindset is.

Velen van ons denken dan automatisch, dat dit betekent dat je negatieve emoties niet mag ervaren en voelen. Dit is niet het geval.

Het is belangrijk om alle emoties, of ze nou ‘goed’ of ‘slecht’ zijn, toe te laten en ze te verwerken in jouw lijf en mind.

Zodoende heb ik in de eerste week van de lockdown in Maart 2020 niet veel positiefs verricht, behalve stomverbaasd toe te kijken wat er om ons heen gebeurt.

En dat is okay.

Wanneer je de emoties, die in jouw opkomen verwelkomt, in plaats van ze te onderdrukken, is de kans op ‘herstel’ namelijk veel groter.

Dat brengt mij tot de eerste tip, die mij onwijs heeft geholpen, om positief te blijven in moeilijke tijden.

1. Verwelkom de emotie

Toen ik negatief nieuws te horen kreeg over een familielid dat ziek was en geopereerd moest worden, voelde ik onwijs veel verdriet. Daardoor kon ik alleen maar huilen en was ik enorm overstuur.

Tegelijkertijd voelde ik een schuldgevoel, omdat ik in zo’n negatieve emotie zat en er maar niet uitkwam. Juist daarvoor zat ik zó lekker in mijn vel en zat al een tijdje alles mee in mijn leven.

Heel de dag was ik aan het huilen, toen er plotseling de deurbel ging en een boek bij mij werd bezorgd. Een van mijn zakelijke relaties had mij verrast met een boek, dat ‘The Greatest Secret‘ heet.

Noem het toeval of niet, maar in dit boek stond precies wat ik nodig had, om om te kunnen gaan met de emoties die ik ervaarde.

In het boek geeft Rhonda Byrnes namelijk onder andere de tip, om emoties te verwelkomen in plaats van ze te onderdrukken.

Wanneer je weerstand biedt voor de emoties die ‘jouw lijf binnenkomen’, is de kans op het onderdrukken en opslaan van deze emoties veel groter, dan wanneer je ze op dat moment toelaat.

Zodoende liet ik het verdriet op dat moment toe. In het boek adviseert de auteur je, om je armen te openen, alsof je iemand verwelkomt. Visualiseer hoe je het gevoel verwelkomt en dat het er mag zijn, zolang als nodig is.

Wat je zal ervaren, wanneer je dit doet, is dat de emotie veel sneller weer uit jouw lijf ‘verdwijnt’, dan wanneer je alles onderdrukt. Je biedt geen weerstand en zodoende kan deze emotie door jou heen vloeien en vervolgens verdwijnen.

Ik daag je uit, om dit nu meteen uit te proberen. Verwelkom de emoties, die je eerst probeerde te onderdrukken en laat ze er eventjes zijn.

2. Schrijf jouw gedachten op

Een andere handige tip, die ik toepas wanneer ik merk dat ik emotioneel volloop en er teveel gedachten in mijn hoofd keer op keer hun gang gaan, is om ze op te schrijven.

Vaak gaat dit gepaard met tip nummer 1. Verwelkom de emotie, voel wat er gevoeld moet worden en schrijf alle gedachten, angsten en zorgen die er op dit moment in jouw hoofd spelen op.

Wanneer je deze gedachten met je rond blijft dragen, komen ze keer op keer terug. Daarom kan het super waardevol zijn, om ze ‘ergens achter te laten’. Zo zijn ze uit jouw systeem.

Ook helpt het vaak, om jouw gedachtepatronen op papier te zien en daarover te gaan reflecteren. Hoe kan je deze gedachtepatronen omdenken of verminderen qua emotionele lading?

Wanner jij jezelf op een later moment betrapt bij het denken van deze automatische gedachten, kan je jouw reflectie terugpakken en lukt het je beter om positief te blijven.

3. Herprogrammeer jouw hersenen

Dit klinkt wel heel technisch, maar ik kon er geen betere term voor bedenken.

Wanneer je jouw oude trauma’s en pijn hebt verwerkt, de emoties hebt toegelaten en merkt dat je weer in een meer positieve stroming terecht wil komen, adviseer ik je om je te gaan verdiepen in hoe jouw hersenen werken.

Dit heeft mij onwijs veel inzichten gegeven en ik weet zeker dat het ook jou enorm gaat helpen om positief te blijven in moeilijke tijden.

Onze hersenen zijn op basis van al onze belevenissen en ontmoetingen met mensen op een bepaalde manier geprogrammeerd.

Als je op jonge leeftijd bijvoorbeeld vaak te horen kreeg, dat je wat harder moest worden of dat je perfecte resultaten moest behalen, is de kans groot dat jouw hersenen dit hebben opgeslagen en deze gedachten ook op volwassen leeftijd blijven herhalen.

Telkens wanneer er dan situaties in jouw leven opduiken, die je herinneren aan vroegere uitspraken of belevenissen, blijven je hersenen oude gedachtepatronen herhalen. Het is een automatische connectie, die je hersenen leggen.

Tijd dus, om jouw hersenen te herprogrammeren en de oude patronen weg te werken. Hoe? Door middel van neuroplasticiteit. Dit is een wetenschappelijk begrip voor de verandering die in jouw hersenen gebeurt, wanneer je jouw hersenen ‘voedt’ met nieuwe gedachten en herinneringen.

Vergelijkbaar met een computer, waar je commando’s invoert om de computer te laten doen wat jij wil, kan je dit ook met jouw hersenen doen.

Je kan jouw hersenen voeden met nieuwe, positieve input, door uit oude gedragspatronen te stappen en nieuwe activiteiten en informatiebronnen op te zoeken. Als je dit vaak genoeg doet, zullen oude connecties in jouw hersenen steeds zwakker worden en herplaatst worden met nieuwe, positieve gedachtepatronen.

4. Dankbaarheid

Mijn moeder zei het vroeger altijd en toen wist ik nog niet, hoe belangrijk deze les voor mij zou worden: Zoek de vreugde.

Wanneer ik als kind overstuur was en vastzat in mijn negatieve emotie, zei mijn ma dat ik 5 dingen op kon schrijven, waar ik dankbaar voor was.

Toen deed ik er niet veel mee – jong en eigenwijs, hé -, maar op volwassen leeftijd heb ik haar wijze lessen in praktijk omgezet en nu schrijf ik dagelijks in mijn dankbaarheidsdagboek.

Oprah Winfrey doet het, Tony Robbins doet het en zo ook talloze andere succesvolle ondernemers en bekendheden. Wanneer jij je dag start of eindigt met dankbaarheid, zal je al snel een shift in jouw energie merken.

Te vaak kijken we namelijk naar wat we nog niet hebben, terwijl er op dit moment al zoveel is om dankbaar voor te zijn.

Probeer daarom eens om een maand lang elke dag op te schrijven, waar je dankbaar voor bent en ontdek hoe het je helpt om positief te blijven – ondanks tegenslag.

5. Visualiseren

Een andere manier om positief te blijven in zware tijden, is om te visualiseren. Visualiseren – een techniek binnen de wet van aantrekkingskracht – houdt in dat jij je voorstelt, hoe het voelt wanneer je jouw dromen en doelen hebt bereikt.

In detail ga jij je jouw dromen en het gevoel dat bij het behalen hiervan komt kijken voorstellen. Als je lang genoeg in dit gevoel blijft zitten, zal je merken dat jouw energie op een positieve manier wordt beïnvloed.

Ga vanuit dit gevoel aan de slag met het realiseren van jouw doelen en je zal zien dat er binnen kortste tijd mooie dingen op jouw pad gaan komen.

Toen ik aan de slag ging met actief visualiseren en manifesteren, had ik binnen kortste tijd meerdere van mijn doelen gerealiseerd en gebeurden er de mooiste ‘toevallen’ om mij verder te helpen in het behalen van mijn doelen.

Een boek dat je met visualisatie en de wet van aantrekkingskracht op pad kan helpen, is het boek ‘Think and grow rich’ van Napoleon Hill.

In dit boek, legt Hill je uit welke principes talloze miljardairs hebben toegepast, om het leven van hun dromen te creëren. Visualiseren is een van de technieken, die in dit boek worden besproken. Ik kan je dit boek van harte aanraden!

6. Geef jezelf een high 5

Dit gaat misschien heel raar voelen, wanneer je het voor de eerste keer doet, maar het werkt goed om je snel beter te voelen.

Wanneer je in de ochtend wakker wordt en in de badkamer staat, geef jezelf een high 5 in de spiegel.

Het is een onwijs krachtige actie om jezelf te motiveren om de dag succesvol en met positieve energie te beginnen.

Wanneer je deze actie combineert met het herhalen van een krachtige affirmatie, zoals ‘Ik ben sterk’ of ‘Ik ben in staat om alles wat ik wil te bereiken’, kan dit een onwijs motiverende move zijn.

Mij helpt dit vooral in de dagen nadat ik mij somber heb gevoeld en weer klaar ben om mijn energie te ‘shiften’.

Op de foto staat een vrouw die een spiegel vasthoudt. Ze zit in een bloemenwei en glimlacht naar zichzelf in de spiegel. De vrouw heeft korte krullen en een shirtje aan. Het is een warme zomerdag.

7. Doe dingen die je gelukkig maken

De makkelijkste manier om positief te blijven gedurende een moeilijke periode, is om lief voor jezelf te zijn. Gun jezelf dingen die je gelukkig maken.

Of dit nou een dag helemaal niks doen is, op de bank neerploffen met een goed boek of eten bestellen bij jouw favoriete restaurant. Do whatever makes you happy!

Wanneer je dingen doet, die je gelukkig maken, voel jij je meer positief. Vanuit deze positieve energie kun je weer stappen zetten, om de goede energie vast te houden – bijvoorbeeld door de vorige tips toe te passen.

Wat helpt jou om positief te blijven gedurende zware tijden?

De bovenstaande tips helpen mij enorm goed, om mijn energie positief te beïnvloeden. Ik ben super benieuwd: Heb jij wellicht een handige tip, om positief te blijven wanneer het even tegenzit?

Deel het graag met mij in de reacties!

*Deze blog bevat affiliate links. Dit betekent dat als je via mijn blog doorklikt naar een van de door mij benoemde producten, ik een kleine commissie van de verkoper ontvang. Dit kost jou niks extra, maar zorgt ervoor dat ik deze blogs kan blijven schrijven. 🙂