Wil je meer organisch bereik voor jouw website realiseren met Pinterest? Mooi! In deze blog geef ik je alvast 5 tips die je helpen om jouw Pinterest-account te laten groeien. Zoals ik in deze gastblog voor Business Babes vertel, hebben deze tips mij enorm geholpen om binnen no-time hard te groeien op Pinterest! Let’s dive in!

1. Een goede basis

Voordat je überhaupt begint aan Pinterest, is het belangrijk dat jij een ijzersterke basis hebt voor jouw bedrijf. Wat is jouw visie, missie en wat zijn jouw kernwaarden? Waar sta je voor? Wie is jouw doelgroep? Welke waarde bied jij? Dit zijn allemaal vragen die je eerst moet beantwoorden. Immers moeten mensen weten wat jouw identiteit is en wat je hen kan bieden. Vervolgens kun je een heldere marketingstrategie en een huisstijl ontwikkelen.

Pinterest is een visueel platform. Daarom is het enorm belangrijk dat jouw Pinterest-account in lijn is met jouw huisstijl. Jouw huisstijl representeert jouw bedrijf en merk en zorgt voor herkenbaarheid. Daarom adviseer ik je om hier goed voor te gaan zitten. Bijvoorbeeld moet je een logo hebben, een variatie aan lettertypes en een kleurpalet. Ik adviseer je om hiervoor een professional in te huren, en als je zelf enorm creatief, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van tools zoals Canva en Paletton.

2. Minstens 15-20 borden

Zodra jij jouw strategie en huisstijl helder hebt, kun je aan de slag met het maken van een Pinterest-account. Zodra jij al jouw profielgegevens ingevuld hebt, is het belangrijk om tijd te besteden aan jouw borden. Borden kun je beschouwen als een soort prikbord, waar je alleen maar dingen vastmaakt dit gerelateerd zijn aan elkaar. Jouw Pinterest-borden kun je dan ook het beste opdelen in onderwerpen. Denk aan de onderwerpen waarover jij wilt pinnen en maak voor elk onderwerp een bord aan. Het wordt geadviseerd om minstens 15-20 actieve borden te hebben. Het aanmaken van deze borden kan makkelijk een hele dag in beslag nemen, als je het meteen goed wilt aanpakken. Gelukkig is het een hele leuke taak om je mee bezig te houden. 

Gouden tip! Maak voor elk bord een cover in jouw unieke huisstijl aan. Hierdoor is het voor de gebruikers meteen duidelijk dat dit een van jouw borden is!

3. SEO baby!

SEO, search engine optimization, is ook op Pinterest enorm belangrijk. Immers is Pinterest een visuele zoekmachine. Daarom raad ik je aan om goede SEO-zoekwoorden in zowel jouw bordbeschrijving als in jouw pinbeschrijving te verwerken. Hoe je erachter komt welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw doelgroep? Probeer deze tip:

Op de homepage van jouw Pinterest-account zie je bovenin een zoekveld. Typ een zoekwoord in dat relevant is voor jouw doelgroep. Ik heb ‘eigen bedrijf’ ingetypt:

Zoals je kunt zien, geeft Pinterest zelf al een aantal zoeksuggesties. Dit wordt net als bij Google op basis van het zoekgedrag van de gebruikers en de populariteit van de hashtags gegeven. Zodra je op jouw zoekwoord zoekt, zie je bovenin ook nog een aantal suggesties van Pinterest:

Pinterest geeft je op makkelijke manier inzicht in het zoekgedrag van zijn gebruikers! Maak daar gebruik van. Verwerk deze zoekwoorden in de omschrijvingen van jouw borden en pins op jouw Pinterest-account. Gebruik ze in de titels van jouw pins. Waar je deze zoekwoorden kunt toepassen, pas ze toe! Pinterest’s algoritme gaat je daarvoor gegarandeerd belonen!

4. Groepsborden zijn een must!

Als jij wilt groeien op Pinterest, is het onvermijdelijk om jezelf aan te sluiten bij een aantal groepsborden. Groepsborden zijn borden waar je niet alleen jouw eigen volgers bereikt, maar ook de volgers van iedereen die bijdraagt aan dit bord. Daarom hebben deze borden enorme potentie om snel meer bereik te realiseren voor jouw Pinterest-account. Als jij in het zoekveld van Pinterest ‘groepsbord’ intypt en filtert op ‘Borden’, vind je meteen een overzicht van alle groepsborden. Let op! Elk groepsbord heeft bepaalde regels waar jij je aan moet houden. Deze staan vaak vermeld in de omschrijving van het bord.

Pssst! Ik heb ook een aantal groepsborden aangemaakt waar jij lid van kunt worden:

5. De gouden tip: Gebruik Tailwind!

Ten slotte, adviseer ik je om absoluut Tailwind aan te schaffen. Tailwind helpt je om jouw pins over de dag verspreid naar jouw Pinterest-account te sturen. Hierdoor hoef je niet continu handmatig te pinnen om het algoritme te pleasen en kun je ook weleens op vakantie gaan, wetende dat jouw werk op Pinterest gewoon doorgaat. Daarnaast is dit een platform waar (Pinterest)bloggers elkaar ondersteunen en helpen groeien. Tof, toch? 

Bij mij heeft Tailwind voor een enorme groei in bereik gezorgd, en ik weet zeker dat het ook voor jou goed gaat werken. Probeer Tailwind 1 maand gratis met deze link!

Succes met het opzetten van jouw Pinterest-account!

Met deze 5 tips kun je meteen aan de slag! En mocht je geen tijd hiervoor hebben, maar dit graag willen realiseren, kun je uiteraard mij benaderen om je te helpen met jouw Pinterest-account! Daarnaast heb ik ook een 1-op-1 Pinterest-cursus, die wellicht interessant voor je is. Hier vind je meer informatie over mijn cursus.

Hey, ik ben AK

Hoi, ik ben Anne-Kathrin, maar velen noemen mij ook AK. Ik ben 28 jaar oud en woon samen met mijn verloofde en onze beagle Bailey in het mooie Roosendaal in Noord-Brabant. Ik ben gek op social media, schrijven, fotografie, honden, goed eten, hygge, slow living en alles rondom online zichtbaarheid voor ondernemers. Als expert op het vlak van Pinterest, content marketing en SEO deel ik op mijn blog de handigste tips over online zichtbaarheid met je. Ik help je om met jouw bedrijf beter online zichtbaar te worden. Daarnaast deel ik op mijn blog zo nu en dan ook persoonlijke gedachtenspinsels, tips over het ondernemerschap en mindset tips.

Volg mij: